Andere zaken om te overwegen bij de keuze voor een eerste trap zijn:
Aansluiting
Er zijn twee soorten aansluitingen om een automaten set aan de cilinder te koppelen te weten DIN of INT. DIN is een nieuwere aansluiting welke tegenwoordig vaak 300 bar aan kan, de INT aansluiting kan slechts 232 bar aan. Door een aantal voordelen is de DIN aansluiting in populariteit aan het stijgen. Het is dan ook allang niet meer zo dat DIN slechts in Europa gebruikt wordt en INT in de rest van de wereld. Dit komt door het feit cilinders vandaag de dag vaak een kraan hebben welke gemakkelijk aangepast kan worden voor gebruik met beide systemen.
De DIN aansluiting biedt een veiligere koppeling tussen de kraan en de eerste trap. De o-ring zit bij het DIN systeem in de eerste trap en wordt met behulp van een schroefdraad in de kraan gedraaid, daardoor wordt de o-ring als het waren opgesloten tussen de kraan en de eerste trap. Het omzetten van een INT automatenset naar een DIN automatenset is zelfs in de toekomst nog mogelijk met behulp van een professionele technicus. Om een DIN naar een INT om te zetten vereist slechts een kleine beugel welke gemakkelijk mee op reis kan.
Gebalanceerd versus niet-gebalanceerd
Net als met eerste trappen zijn ook tweede trappen te onderscheiden in gebalanceerde en niet-gebalanceerde varianten. Ook de voor en nadelen zijn overwegend het zelfde als bij de eerste trap. Wanneer de diepte toeneemt en/of de cilinder druk afneemt zal de niet-gebalanceerde tweede trap mindere prestatie leveren en daardoor zal het ademen wat meer moeite kosten. De gebalanceerde tweede trap biedt echter een constante prestatie ongeacht de cilinder druk en/of diepte.
Het maakt niet uit of de tweede trap gebalanceerd is of niet, vaak is het mogelijk om de luchtstroom binnen in de tweede trap te beïnvloeden. De luchtstroom is vaak zo ontworpen dat er een vacuüm ontstaat achter het diafragma waardoor de klep binnen de tweede trap open gaat zonder dat de duiker hiervoor hoeft in te ademen. Dit maakt het voor de duiker een stuk gemakkelijker om te ademen maar kan er voor zorgen dat wanneer de duiker aan de oppervlakte is de tweede trap nogal snel gaat afblazen. Met behulp van de knop aan de zijkant is het mogelijk om deze luchtstroom te beperken om zo het afblazen aan de oppervlakte te voorkomen. De knop beschikt normaal gesproken of deze zogenaamde pre-dive mode of het wordt aangeven in de vorm van een min teken. Wanneer de duiker onderwater gaat kan de knop naar de dive modus of het plus teken gezet worden voor optimale prestaties van de tweede trap.Venturi effect